De teksten op de website van Ithaka zijn in het Nederlands. De Google Translate widget helpt bij het vertalen naar andere talen.

Google Translate kan niet alle soorten documenten vertalen en geeft misschien ook geen precieze vertaling. Een vertaling kan daardoor onvolledig of onjuist zijn.

Bij vragen of problemen over Google Translate, bezoek dan Google support.

Ithaka Filmt raakt, inspireert en verbindt

Stel je komt in een nieuw land, gevlucht door oorlog, soms helemaal alleen. Je gaat naar school en daar krijg je de ruimte om jouw verhaal op een creatieve manier te uiten. Door middel van universele beeldtaal die iedereen begrijpt: film. Zo ontstond acht jaar geleden het idee voor het project Ithaka Filmt, een samenwerking van Ithaka ISK en stichting Common Frames. Onder begeleiding van coaches en ervaren filmmakers leren jongeren van A tot Z een film maken en gaan ze aan de slag met hun eigen creatieve proces.

Nederlands Filmfestival

Inmiddels is het project uitgegroeid tot een landelijk initiatief en zijn films vertoont op het Nederlands Filmfestival. Ruim 3000 nieuwkomersleerlingen uit het hele land hebben hun verhalen verteld. Verhalen over dromen, uitdagingen en thuiskomen in een nieuw land. Het laat zien hoe film als universele taal jongeren verbindt, zichtbaar maakt en ze in staat stelt om zelf de regie te pakken en met kracht hun verhaal te vertellen.

Ook in jouw klas

Dit jaar kreeg het project een bijzonder vervolg. Oud-leerlingen van Ithaka maakten de documentaire We komen van ver. De film laat zien hoe deze jongeren hun plek in de Nederlandse samenleving hebben gevonden. In een persoonlijk, rauw en ontroerend portret reflecteren zij op het systeem waarbinnen zij hun reis aflegden. Wil jij met jouw klas of team een vertoning van We komen van ver organiseren? Dat kan. De film is beschikbaar voor vertoningen op scholen en wordt altijd gevolgd door een gesprek met de makers. Een mooie kans om in dialoog te gaan over thema’s als inclusie, vooroordelen en het vinden van je plek in een nieuw land. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Common Frames via www.commonframes.nl.

5 mei Bevrijdingsfestival

Mocht je de film eerst zelf willen zien, dan kan dat ook. Op maandag 5 mei 2025 is de film te zien op het Bevrijdingsfestival in Bibliotheek Utrecht Neude; een openbare vertoning met impact.

Ook als je meer wil weten over wat je met film en storytelling kunt doen in het onderwijs, kun je contact op nemen met Common Frames. 

Samen blijven we lerend de wereld bewegen – óók via het witte doek.

Ithaka Filmt raakt, inspireert en verbindt