De teksten op de website van Ithaka zijn in het Nederlands. De Google Translate widget helpt bij het vertalen naar andere talen.

Google Translate kan niet alle soorten documenten vertalen en geeft misschien ook geen precieze vertaling. Een vertaling kan daardoor onvolledig of onjuist zijn.

Bij vragen of problemen over Google Translate, bezoek dan Google support.

Leerlingen ervaren impact van verbinding

Op donderdag 30 mei hielpen de leerlingen van klas LVH de ouderen en dieren in Utrecht een handje. Of eigenlijk vele handjes en vooral vele glimlachjes. Een gezamenlijke pilot met Serve the City Utrecht om te onderzoeken wat onze leerlingen kunnen betekenen, welke verbinding ze kunnen maken en wat zij, wij en anderen kunnen leren van elkaar.

Leerlingen ervaren impact van verbinding

De klas werd verdeeld in kleine groepjes. Onder begeleiding van medewerkers en vrijwilligers van Serve the City Utrecht gingen ze op bezoek bij ouderen in de buurt, bezochten ze een verpleeghuis, hielpen ze mee op de kinderboerderij en maakten ze onze omgeving schoner.

De bezoekjes bij ouderen thuis waren bijzonder. De leerlingen dronken thee, kletsten met de bewoners en hielpen in de tuin. De leerlingen kwamen opgewekt terug en ook de ouderen hadden genoten van de mooie gesprekken.

In het verpleeghuis was het eerst even wennen. Toen de leerlingen eenmaal meegingen om mensen op te halen voor de creatieve activiteit werden de eerste contacten gelegd. Zo hielpen ze de bewoners naar een plek aan de tafels, deelden ze koekjes uit en gaven ze materialen aan. Echt mooi werd het toen de leerlingen één op één samenwerkten met de bewoners. Trots, lachen, tederheid. Eén van onze leerlingen ging Rummikub spelen en vertelde later ontroerd over het vele praten en het winnen van haar tegenspeler.

Op de kinderboerderij mochten de leerlingen knaagdieren voeren. De ratten waren favoriet omdat ze ‘in je nek kropen’. Ook de vogels waren indrukwekkend. Ze maakten contact door zich op de hoofden van de leerlingen te nestelen. Trots vertelden de leerlingen hoe zij de schapen en geiten naar de wei mochten brengen. De medewerker van de kinderboerderij was ontroerd doordat onze leerlingen een klein meisje betrokken bij het verzorgen van de konijnen, toen er even geen toezicht leek te zijn.

Het laatste groepje maakte de omgeving schoon door met prikkers vuil te verzamelen. Dit was ‘een vies werkje maar wel heel nuttig!

Wat de leerlingen en begeleiders betreft was deze activiteit voor herhaling vatbaar. De pilot is geslaagd en we hopen deze activiteit volgend jaar weer te kunnen doen!